Tiedon hallinta, turvallisuus ja medialukutaito

Kaikki maailman tieto löytyy internetistä.

Internet on täynnä erilaista informaatiota. Nykypäivän haasteena onkin enemmän se, miten hallitsemme ja haemme luotettavaa tietoa. Lisäksi nykytyön olennainen digitaito on tiedon hakeminen. Se on noussut tärkeämmäksi kuin tiedon muistaminen. Tiedon hallintaan kuuluu olennaisesti myös turvallisuus. Verkossa tehtävät ostokset vaativat erilaisten tunnusten, yhteystietojen ja salasanojen syöttämistä palveluihin. Kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietona ja vaihtaa aika ajoin. Viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. Tietoturvan ymmärtäminen internetissä onkin tärkeää ja se on hyvä ymmärtää jo ennen päätelaitteen avaamista.

Turvallisuus ja medialukutaito

Turvallisuuden muutos on nyt nopeampaa kuin koskaan ennen. Nykyisin myös Suomen turvallisuusympäristöä leimaa epävakaus. Lisäksi digitaalisen ja fyysisen maailman monimutkaisuus on pakottanut meidät elämään keskellä täysin uutta turvallisuusympäristöä.
Internet on pullollaan hyödyllistä faktatietoa mutta myös “muunneltua totuutta”. Hyvä medialukutaito auttaa kuitenkin hahmottamaan oleellisen.
Medialukutaidossa korostuu kyky lukea ja ymmärtää mediaa ja nähdä sen tuottamien ilmiselvien merkitysten taakse. Siihen kuuluu myös taito käyttää asianmukaisia laitteita.

Jarno Limnell Digitaidot Sovelto

Digitaalinen turvallisuus liittyy kokonaisturvallisuuteen

“Mikäli haluat parantaa omaa turvallisuuttasi, korostan tässä jokaisen omaa vastuuta. Jokainen meistä on turvallisuustoimija. Pidän tätä sekä oikeutena että velvollisuutena digiajan Suomessa” - Jarno Limnell

 Lue professori Limnellin määrittelemät neljä turvallisuuden osa-aluetta. Kuuntele myös hänen vinkkinsä parempaan turvallisuuden kokemukseen.

keijo leppänen digitaidot sovelto

Medialukutaito on kansalaisvalmius

“Media muuttuu kovalla vauhdilla kun sinne tulee uskottavien sisältöjen rinnalle mitä villeintä materiaalia. Hyvä medialukutaito onkin sitä, että onnistuu mahdollisimman hyvin hahmottamaan totuuden huijauksista." - Keijo Leppänen

Kuuntele MTV3:n uutisankkuri Keijo Leppäsen ajatuksia hyvästä medialukutaidosta ja siitä miten hän itse käsittelee erilaisia informaatiolähteitä.